Zgodovina Bownove terapevtske tehnike

Ossie Rentsch, Tom Bowen, Elaine Rentsch

Bownova tehnika izvira v Avstraliji. Razvil in prakticiral jo je Tom Bowen. Podatki kažejo, da je obravnaval 13.000 pacientov letno.

Ker je bil Tom Bowen zelo zaposlen s terapijami, ni imel časa poučevati drugih. Tako je naučil izvajati Bownovo tehniko samo 6 ljudi.

Leta 1974 je Tom Bowen na nacionalni zdravstveni konferenci v Adelaide, Australia spoznal Oswalda Rentscha. Istega leta je gospodu Oswaldu Reutschu (Ossie) dovolil delati zapiske o tehniki. Poleg tega, ga je tudi pooblastil za poučevanje in razširjanje te tehnike po njegovi smrti. Edini postavljeni pogoj je bil, da mora biti učenje dostopno vsem, ki se želijo naučiti te tehnike.

Štiri leta po Bownovi smrti, leta 1986 se je pričela ta tehnika širiti in sicer najprej v Avstraliji nato pa še izven Avstralije zahvaljujoč Ossiju in njegovi ženi Elaine Rentsch.    

Da bi ohranila Originalno tehniko sta Ossie in Elaine leta 1987 ustanovila avstralsko akademijo Bownove terapije. Poimenovala sta jo Bowtech®, kar pomeni Originalna Bownova Tehnika (The Original Bowen Technique).

Začela se je širiti in pridobila veliko popularnost. Leta  2000 je že preko 26.00 terapevtov uporabljalo to tehniko.

Avstralska akademija ima danes 100 registriranih inštruktorjev, ki organizirajo seminarje v več kot 40 državah.