Mehanizmi delovanja Bownove terapevtske tehnike

Osnovni princip, ki ga zasleduje Bownova tehnika je, da ima naše telo vgrajeno sposobnost samoozdravitve. Ko se ti mehanizmi aktivirajo se telo prične samo zdraviti in ponovno vzpostavi ravnovesje, harmonijo oziroma homeostazo.  

Za razliko od ostalih holističnih tehnik, Bownova tehnika aktivira številne mehanizme naenkrat in sicer preko živčnega in endokrilnega sistema.

Med drugimi Bownova Terapija aktivira:   

Avtonomni živčni sistem  (parasimpatični živčni sistem)

Bownova tehnika ima izjemen učinek na avtonomni živčni sistem (ANS), ki med drugim ureja tudi mehanizem samoozdravitve. Med terapijo pacient zaspi ali pa preide v stanje globoke sproščenost. Večkrat se že po nekaj potezah oglasi peristaltika, kar pomeni, da je telo prešlo pod kontrolo parasimpatičnega živčnega sistema.  Ko se to zgodi, se telo globoko sprosti.

Fascije

Bownove poteze se izvajajo na površini fascij, ki so na drugi strani povezane z živci, mišicami in tetivami. Fascije so tanko, ampak močno vezivno tkivo, ki ima mnogo funkcij. Izgledajo kot pajkova mreža, ki se razprostira od glave do peta brez prekinitve. Imajo pomembno vlogo pri koordinaciji mišic, naši drži in vzdržujejo strukturo in funkcionalnost našega telesa. Med terapijo se fascije sprostijo, kar omogoča boljšo cirkulacijo, telesno držo in večjo gibljivost.

Akupunkturne točke in meridiani

Veliko Bownovih potez izvajamo vzdolž energijskih kanalov (meridianov) ali pa na akopunkturnih točkah, ki pomirijo simpatično živčevje in  preklopijo na parasimpatično, kar pripelje do sprostitve, popuščanja bolečine, boljšega spanja, izboljšanja prebave in imunskega sistema.

Energijska teorija (Chi)

Tom Bowen je verjel v univerzalno energijo imenovano Chi. Energijo, ki cirkulira znotraj telesa po 14 kanalih imenovanih meridiani, je odkrila kitajska medicina. Meridiani vsebujejo akupunkturne točke, ki vplivajo na notranje organe in njihove funkcije. Prost pretok Chi energije je po kitajski medicini bistven za dobro zdravje. Ni znano ali je Tom Bowen dobro poznal kitajsko medicino, na kateri je osnoval svojo tehniko. Akopunkturisti, ki prakticirajo Bownovo tehniko pravijo, da se chi spremeni med in po Bownovi terapiji.

Nevrolimfatične točke in cirkulacija limfe

Bownove poteze sovpadajo z nevrolimfatičnimi regijami, katerih stimulacija pospeši limfni pretok v tkivih. Tudi sama aktivacija parasimpatičnega živčevja pomaga pri drenaži limfe.

Proprioceptorji

Bownove poteze stimulirajo proprioceptorje, to so čutilni receptorji v mišicah, kitah, ki  centralnemu živčnemu sistemu preko živčnih vlaken posredujejo informacije o polažaju telesa v prostoru in napetosti v mišicah.

Endorfini

To so nevropeptidi, kemikalije ki nastajajo v telesu za zmanjševanje bolečin in povečanje energije in dobrega počutja,  Nahajao se v možganih in vzdolž hrbtenice, kjer se izvajajo Bownove poteze. Klienti pogosto poročajo, da so naslednji dan po terapiji polni energije in da se počutijo mnogo bolje.  

Refleks na nateg

Bownove poteze se izvajajo na izvoru mišice, kjer se nahajajo receptorji, ki jih stimuliramo. S tem spreminjamo dražljaje, ki jih prejme živčni sistem in lahko vpliva/ sprosti bolečino/mišični krč. Ko se mišica raztegne, se vreteno mišice raztegne in poveča se aktivnost živča. To poveča aktivnost nevrona alpha motor, ki povzroči da se mišična vlakna skrčijo in tako zdržijo razteg.  

Resonančni model

Bownove poteze ustvarijo vibracijske vzorce, ki telo povrnejo v stanje ravnovesja in harmonije.

Detoksikacija

Pogosto se med Bownovo terapijo sproži detoksikacija, ki izboljša delovanje telesa na celični ravni.