Kaj je Bownova terapevtska tehnika?

Naravna, subtilna, holistična tehnika, ki vzpostavi ravnovesje v telesu preko aktivacije fizioloških mehanizmov.

Bownova terapija je relaksacijska tehnika, ki je osnovana na teoriji, da lahko naše telo v popolni  relaksaciji aktivira svoje prirojene fizične in umske sposobnosti, ki pripeljejo do ponovnega ravnovesja in harmonije. Je zelo preprosta, subtilna, ne invazivna in učinkovita tehnika.  

Bownova tehnika, poznana tudi pod imenom Bowenwork, je dinamična terapija mišic in vezivnega  tkiva. Včasih jo imenujejo tudi » homeopatija telesa «. Uporablja zelo majhne, ampak odmerjene dražljaje telesu, naj ozdravi.

Je manualna terapija, ki se izvaja na mišicah, tetivah, fasciji. Metoda je edinstvena, saj terapevt po določenem nizu » Bownovih potez« na točno določenih točkah, naredi nekaj minuten premor, ko se telesa ne dotika in mu tako omogoči integracijo informacije.

Z nadzorovanim pritiskom na mišice, tetive in fascije in nato s » prečnimi potegi« preko mišično-vezivnega tkiva, se ustvari živčni impulz, ki se nato prenaša po celem telesu. Ko je telo v stanju popolne relaksacije in se aktivira avtonomni živčni sistem, se sprožijo številni procesi samokorekcije.

Bownova tehnika se ne osredotoča na posamezno težavo, ampak preko avtonomnega živčnega sistema vzpostavlja ravnovesje v celotnem organizmu.

Avtonomni živčni sistem kontrolira 80 % vseh telesnih funkcij in je zelo dovzeten za zunanje stresorje. Večina ljudi danes živi pod stalnim stresom in prepogosto je sprožen simpatičen živčni sistem (stanje beži ali napadi).

Zdravljenje se lahko prične šele s prehodom iz prevlade simpatičnega v parasimpatičen avtonomen živčni sistem (počitek, sprostitev in obnova). Izgleda, da je Bownova tehnika katalizator tega prehoda.

Med terapijo se pacienti popolnoma sprostijo ali celo zaspijo, značilni so tudi zvoki peristaltike. Vse te spremembe so pokazatelji osvoboditve od stresa in prehoda iz prevlade simpatičnega v parasimpatično stanje avtonomnega živčnega sistema. To nam lahko razloži opažanja, da Bownova terapija reaktivira proces zdravljenja v situacijah, kjer je zdravljenje traum, bolezni ali post operativnih stanj zastalo ali ni moglo več napredovati. 

Pacienti poročajo o občutkih mravljinčenja, toplote in pekočih občutkih na mestih dotika ali pa » čutim, da se nekaj dogaja«. Tudi o tem, da še po končani terapiji čutijo na sebi roke terapevta.  Bownove poteze ne sprožijo le globoke sprostitve mišic in fascij, ampak tudi globlje dihanje, povečan dotok krvi v tkiva, kar vpliva na upočasnitev srčnega ritma in na odstranjevanje toksičnih stranskih produktov presnove.

Bownova tehnika ne posega v druge medicinske ukrepe. Je komplementarna terapija, ki lahko izboljša klasično zdravljenje. Zaradi svoje preprostosti in neškodljivosti se Bownova tehnika priporoča posameznikom vseh starosti ne glede na zdravstveno stanje. Je varna za dojenčke, nosečnice in za starejše.

Bownova tehnika se uporablja tudi na živalih. Na svetu so terapevti, ki so se specializirali za konje in za hišne ljubljenčke.

Rezultati, ki jih bownovi terapevti dosegajo na dojenčkih so neverjetni, tako da je placebo efekt te tehnike popolnoma izključen. Zato je bownova terapija za dojenčke zelo priljubljena med starši.

Tudi pacienti sami so presenečani nad rezultati te preproste in nežne tehnike na globljem nivoju in to tudi v primerih, ko drugače ni prišlo do olajšanja.

Pokličite in se naročite na originalno bownovo terapijo. Z veseljem vam pomagam priti do zdravja.

Pokličite na 031 581 835.

Poglejte si cenik bownove terapije tukaj