Bownova Terapija pomaga pri diskus herniji

” Bownovi gibi odpravijo napetost v predelu, kjer je nastala discus hernija ”.

Kako Bownova Terapija pomaga pri diskus herniji ?

Hrbtenica nam omogoča pokončno hojo in je sestavljena iz 33-35 vretenc med katerimi so ploščice, ki delujejo kot amortizerji. Z zunanje strani so na hrbtenico pripete mišice, ki omogočajo različne gibe. Znotraj stebra se nahaja hrbtni mozeg in živčne korenine, ki gredo v določene predele telesa.

Obstajajo trije deli hrbtenice:

– vratni del

– prsni del

– ledveno sakralni del.

 

Pa si najprej poglejmo Kaj sploh hernija je.

 

Kaj je diskus hernija?

 

Ploščice med vretenci so napolnjene s tekočino podobno želeju, ki se prilagaja in s tem spreminja obliko. Če se obrobna vlakna diska natrgajo, sili želatinasta snov navzven in pritiska na živčno korenino. To poškodbo imenujemo diskus hernija.

V primeru, da so raztrgana vsa vezivna vlakna diska, gre želatinasta snov prosto ven iz jedra diska. Najpogosteje se to zgodi v ledvenem delu hrbtenice in povzroča hude bolečine, ki se iz spodnjega dela hrbta spuščajo po zunanji strani stegna do stopala.

Bolečina je močna, sevajoča in dolgotrajna. Preprečuje tudi normalen spanec in s tem se stanje še poslabša. Pojavlja se tudi simptom manjše občutljivosti v nogi, mravljinčenje, otrplost, lahko pa tudi slabša gibljivost stopala.

Še hujše težave, a na srečo redke, pa so izguba funkcije nadzora nad vodo in blatom in impotenca pri moških.

 

Kateri so vzroki za nastanek diskus hernije?

 

Najpogosteje je predpogoj za nastanek discus hernije degenerativna sprememba, ki je najpogostejša v najbolj obremenjenem delu hrbtenice in sicer med 4 – 5  ledvenim (lumbalnim), 5 ledvenim in 1. sakralnem (križnem) vretencu.

Področja težav:

– Pri discus herniji med 4 in 5 ledvenim diskom se stisnjena živčna struktura odraža v zmanjšani občutljivost v notranjem delu stopala in palcu.

– Pri discus herniji med 5 ledvenim in 1. križnem disku pa pride do motnje v občutljivosti področja, ki ga oživčuje, to je zunanja stran stopala in mali prst.

– Pri močnejšem pritisku na živčni koren, pride tudi do oslabitve mišičnih skupin. Pri pritisku na koren L5 je oslabljen premik stopala navzgor, oziroma pacient ne more hoditi po peti.

– Pri pritisku na koren S1 pa je oslabljen premik stopala navzdol in pacient ne more hoditi oz. stopiti na prste.

– Pri zdrsu diska in prodoru v hrbtenični kanal je stisnjen cel snop živčnih korenov med katerimi so koreni za oživčenje obeh nog kot tudi za funkcijo praznjenja mehurja in debelega črevesja.

 

Zaradi pritiska na snop živčnih korenov, prihaja do bolečin, mravljinčenja in oslabelosti stopal obeh nog, pa tudi do motene funkcije mehurja in praznjenje črevesja.

 

Bownova Terapija uspešno pomaga pri Discus herniji

 

Bownova terapija se je pokazala kot zelo uspešna pri discus herniji. Pri tej terapiji pride prej do sprostitve pritiska okoli prolapsiranega diska, kot pri uporabi drugih terapij.

” Specifični bownovi gibi odpravijo napetost v predelu, kjer je nastala discus hernija ”.

 

Z uporabo specialnih naprednih bownovih postopkov in posebne relaksacijske tehnike, večina pacientov občuti olajšanje že po prvi terapiji.

 

Bownova terapija je manualna terapija, s katero vplivamo na:

zmanjšanje bolečin

povečanja gibljivosti v sklepih

povečanje raztegljivosti vezivnega tkiva

povečanje raztegljivosti mišičnih ovojnic – fascij

hitrejšo regeneracijo mišic

 

Večina potrebuje nekaj terapij, da bolečina in drugi simptomi izginejo, seveda je to odvisno od resnosti stanja.

 

Na originalno bownovo terapijo se lahko naročite na 031 581 835. Na prvi terapiji pregledamo stanje mišično-skeletnega sistema in naredimo plan terapij za odpravo vaših težav in bolečin.

 

© 2019 Bowtech – Vse pravice pridržane