Bownova Terapija pri hormonskem neravnovesju

Od hormonov je odvisno pravilno delovanje tisočih funkcij v našem telesu in če se poruši hormonsko ravnovesje, pride v telesu zaradi napačnega komuniciranja do mnogih težav, ki pa jih tudi sodobna medicina še ne razume prav dobro.   

” Ko se hormonom zmeša zavlada anarhija ”.

Kako lahko Bownova terapevtska tehnika pomaga ženskam pri hormonskih problemih ?

Hormonsko ravnovesje v telesu je zelo občutljivo na številne faktorje iz zunanjega okolja. Snovi, ki motijo delovanje hormonskega sistema imenujemo hormonski motilci. Ti pa so PRISOTNI PRAV povsod, v vodi, ki jo pijemo, v hrani, v čistilih in kozmetiki, zdravilih ter cepivih.

Zahodna medicina je vložila ogromno napora v spoznavanje naših organov in tkiv  iz katerih smo sestavljeni, zanimanje za našo »programsko opremo« pa je novejšega datuma. Kljub temu, da je na tem področju dosegla že velik napredek, pa je še vedno veliko neznank o delovanju tega zapletenega sistema v našem telesu.

Težave, ki jih povzroča hormonsko neravnovesje pri ženskah, lahko uravnamo z bownovo terapevtsko tehniko in sicer:

– neredne menstruacije

– boleče menstruacije

– policistične jajčnike

– PMS

– menopavza.  

Neredne menstruacije

Neredne menstruacije z zakasnitvami ali prezgodnje, krvavitve med menstruacijami, so rezultat neravnovesja pri izločanju hormonov na liniji hipotalamus – hipofiza – jajčniki. 

V jajčnikih nastajata dva hormona estrogen in progesteron, na katere je vezan normalen menstrualni ciklus. Spremembe nivojev in nepravilno izločanje hormonov so lahko posledica nosečnosti, stresa kot pogost vzrok neredne menstruacije, prehrana, intenzivna vadba in hormonska kontracepcija. Če neredna menstruacija  traja krajši čas, se bo verjetno uredila sama, razen če ne obstajajo problemi na zdravstveni ravni.

” Z bownovo tehniko vplivamo na pomirjanje in uravnovešeno delovanje organizma ”.

Mnogim se menstruacija normalizira že po nekajkratnih obiskih pri bownovem terapevtu. Bownova terapija namreč pozna posebno proceduro, ki deluje direktno na endokrilni sistem.

Policistični jajčniki

Gre za nepravilno delovanje obeh jajčnikov. Ime policistični pomeni, da lahko imajo posameznice več cist, ki pa niso prave ciste ampak folikli, od katerih vsak vsebuje jajčece.

V glavnem se tako imenovani sindrom POCS (Polycystic Ovary Syndrome) pojavlja pri mlajših ženskah. Vzrok pripisujejo verjetno spremembi v izločanjuenega hormona, ki nato vodi do spremembe v izločanju drugega hormona.

Jajčniki namreč izločajo estrogen, progesteron in malo količino androgena. Če se poruši ravnovesje v izločanju hormonov in jajčniki izločajo preveč moškega spolnega hormona, lahko pride do:

izostanka ovulacije

– pojavijo se policistični jajčniki

prekomerna poraščenost obraza in telesa.

menstruacije so neredne in lahko pride do nezmožnosti zanositve

Kakšni so simptomi in kako si pomagati?

Simptomi so na začetku blagi in obsegajo:

pojav aken

povečano telesno težo

prekomerno poraščenost

neredne menstruacije

depresijo

neplodnost

Z Bownovimi tretmaji preko globoke relaksacije zmanjšamo prekomerno stimulacijo na liniji hipotalamus – hipofiza – jajčniki in na liniji hipotalamus – hipofiza – nadledvične žleze.

Posebna procedura pomaga vzpostaviti optimalno funkcijo hipofize, nadledvične žleze in jajčnikov.

Menopavza – kaj je menopavza?

V jajčnikih se proizvajata ženska hormona estrogen in progesteron. Odgovorna sta za to, da uravnavata menstruacijski ciklus in ovulacije. S starostjo jajčne celice v jajčnikih nehajo dozorevati, prav tako se njihovo število manjša.  Po štiridesetem letu njihovo število naglo upada. Ko raven hormonov upade, se pojavi zadnja menstruacija, oziroma menopavza.

Kaj se priporoča?

Ženskam v menopavzi se priporoča prehrana bogata z vitaminom D in esencialnimi maščobnimi kislinami, nič sladkorja in slabih maščob.

Zaradi hormonskega vpliva je povečano tveganje za osteoporozo in srčno-žilna obolenja, zadnje še posebej v povezavi z nabiranjem maščobe v področju trebuha. Tveganje za srčno-žilne bolezni je namreč večje, kadar je več maščevja na področju trebuha.

Nihanje hormonov oziroma preveč hormona estrogena in premalo progesterona lahko poveča možnosti za raka na prsih in maternici.  Tudi simptomi kot so nočno potenje, slabše spanje in čustvena nihanja ter depresija so pogosta.

” Komplementarne terapije lahko podpirajo žensko fiziologijo. To je prehrana bogata z fitoestrogeni ”.

Relaksacija in specifični bownovi postopki izboljšajo funkcije HPA (hipotlamus – hipofiza – nadledvična žleza) in tako pomagajo lajšati simptome menopavze.

PMS – predmenstrualni sindrom

PMS poznamo po čustvenih in fizičnih simptomih, kot so:

napetost in anksioznost

– depresivna stanja

– menjava razpoloženja

razdražljivost in jeza

– spremembe v apetitu

nespečnost

– želja po določeni hrani zlasti sladkarijah

– slabša zmožnost koncentracije

raztresenost.

bolečinami v sklepih in mišicah

glavoboli

– občutkom napihnjenosti

– pridobivanjem telesne teže

občutljivosti prsi

– nekatere imajo tudi težave z odvajanjem.

Simptomi po navadi trajajo prve 4 dni menstruacije in ker so fizične in emocionalne težave tako močne, je njihovo vsakdanje življenje precej otežkočeno.

Kaj povzroča PMS ?

Ni še točno znano, a verjetno je vzrokov več. Spremembe v nivoju hormonov oziroma v nihanju hormonov, kar povzroča različne simptome.

Fluktuacija hormonov izgine v nosečnosti in menopavzi.  Lahko je vzrok v kemijskih spremembah v možganih, lahko je vzrok v nihanju hormona seratonina,  kar vse vpliva na spremembo razpoloženja in druge simptome.

Nezadostno izločanje hormona seratonina lahko doprinese k pojavu predmenstrualne depresije, utrujenosti, napadu lakote in problemom  s spanjem. 

Bownova terapija pri PMS-u uravnovesi hormone !

Globoka relaksacija, ki jo dosežemo z bownovo tehniko nam pomaga aktivirati avtonomni živčni sistem, katerega naloga je regulirati vse funkcije v telesu, vključno z žlezami, ki izločajo hormone. 

Ko se delovanje hormonov uravnovesi, se vrne v normalno stanje tudi hormon seratonin, ki je pomemben za čustveno stanje in depresijo.

Spremembe v razpoloženju  in drugi simptomi se zaradi harmonizirajočega učinka terapije brez napora zmanjšajo po pogostnosti in intenziteti.

Da bi se spremembe v delovanju organizma stabilizirale in da bi telo obdržalo obrazec ” reset ”, je potrebna občasna ponovitev terapije.

Pokličite na telefonsko številko 031 581 835 in se naročite na originalno bownovo terapijo.

© 2019 Bowtech – Vse pravice pridržane