Bownova Terapija za dojenčke

Učinkovita, neinvazivna oblika terapije za dojenčke brez manipulacije.

 ” Ste vedeli, da je bownova terapija tako nežna, da se lahko izvaja v korist dojenčka že dan ali dva po rojstvu z namenom, da se sprosti travma po porodu? ”

Tudi popolnoma normalen porod brez intervencije je za dojenčka travma.

Bownova Terapija za dojenčke

Rojstvo dojenčka prinese ogromen pritisk na mišično-skeletni sistem tako mamicam kot dojenčku, kar je posledica sil stiskanja med rojstvom. Ne glede na to, ali se je otrok rodil popolnoma naravno brez intervencij, bodisi s carskim rezom ali vakumsko ekstrakcijo, vse lahko povzroči fizično travmo.

Bownova terapija za dojenčke lahko učinkovito in nežno razbremeni fizično nelagodje ter pomirja živčni sistem, ki ga stres in sproščanje mišic ob rojstvu premakne iz ravnovesja. To omogoča, da telo dojenčka vzpostavi ravnovesje na čisto naraven način.

Kaj je Bownova Terapija za dojenčke?

Bownova terapija za dojenčke je zelo nežna in neinvazivna, učinki pa so opazni že po prvi terapiji, ker je dojenčkov sistem nemoten in se odzove že na najmanjši dražljaj. Za odpravo travme je važno, da se izvede čimprej.

Terapija je nežna, globoko sproščujoča, a dinamična oblika dela z dojenčkovim telesom, pri kateri se izvajajo zelo subtilne poteza preko mišic in vezivnega tkiva, ki stimulirajo telo v zdravilni odgovor.

Te močne mobilizacije tkiv vplivajo na telo na številnih ravneh, strukturno, kemično, čustveno in energično preko živčnega sistema. Bownova terapija obnavlja ravnovesje in vitalnost, pogosto z izjemnimi rezultati.

Sestavljena je iz bownovih gibov, ki se izvajajo v mehkem in počasnem valjanju. Terapija je tako nežna, da je včasih težko verjeti, da se kaj dogaja.

Kdaj se terapija lahko začne izvajati?

Bownova terapija NI masaža ali manipulacija. Idealna je za dojenčke in varna za izvajanje od trenutka rojstva. Terapija je tako nežna, da se jo izvaja že pri novorojenčkih. Prej, ko se terapijo izvede, bolje je.

Kako se izvaja terapija?

Bownova terapija za dojenčke je serija nežnih in zelo učinkovitih potez, ki so narejene na hrbtu in sprednji strani vašega dojenčka. Premiki so izredno nežni, narejeni s palcem in prstom po mišicah in tetivah na določenih točkah obeh strani hrbtenice in trebuha.

Gre za izvajanje specifični potez na točno določenih mestih oz. delih telesa, ki zajemajo celotno telo dojenčka.

Večina bownovih potez je narejenih na hrbtku, trebuščku in vratu, v terapijo pa se lahko vključi tudi druge dele telesa, kar je odvisno od težav.

Večina potez zajema tudi akupunkurne točke in meridiane, kar pripomore k hitrejši sprostitvi, zmanjšanju bolečine, boljši prebavi ter k pomiritvi živčnega sistema.

Bownova terapija se pri novorojenčkih lahko izvaja v maminem naročju, pri večjem dojenčku pa med igro, kjer se izvede nekaj nežnih dotikov.

Koliko terapij je potrebnih?

Pomembno izboljšanje opazimo pri skoraj vseh dojenčkih. Nekateri dojenčki se odzovejo že po eni terapiji, drugi potrebujejo več terapij. Vsi dojenčki so drugačni, zato je število potrebnih terapij odvisna od kompleksnosti njihovih težav. Običajno se izvede med 2-5 terapij.

Koliko časa traja terapija?

Ne glede na težavo, terapijo za dojenčke izvajam celostno, hkrati pa se osredotočam na specifične težave.

Pomembno je tudi, da terapevtka dojenčka spozna in se mu približa. Tako se seznani z značajem dojenčka, njegovimi reakcijami in odzivi na terapijo. Terapija običajno traja med 30 – 40 min.

Stranski učinki?

Dojenčki so zelo občutljivi in se hitro odzivajo na minimalne poteze in pritisk. Bownova terapija za dojenčke nima neželenih učinkov ali kontraindikacij. Po terapiji so možne kratkotrajne reakcije brez škodljivih stranskih učinkov.

Terapija je komplementarna metoda zdravljenja in se izvaja kot zdravilska metoda. Seveda je ob akutnih infekcijah ali resnejši bolezni potrebno obiskati zdravnika oz. pediatra.

Kako terapija deluje?

Po narejenih bownovih potezah, telo preko živčnega sistema pošlje sporočila po celotnem telesu, kar privede do splošnega resetiranja telesa in odpravljanja kakeršnih koli neravnovesij.

Bownove poteze pri dojenčku stimulirajo dojenčkovo telo in izzovejo odgovor telesa. Stimulacija ni boleča ali invazivna ter v telesu ne sproža nobenega obrambnega mehanizma.

Pri katerih težavah terapija pomaga dojenčkom?

Obstaja veliko razlogov zakaj novorojenček oz. dojenček potrebuje bownovo terapijo.

1.Umirja živčni sistem

Terapija je zelo učinkovita pri umirjanju živčnega sistema dojenčka, ki se še razvija.

Nemirni dojenčki so nagnjeni k prevelikemu odzivu na stres, ki jih drži v veliki napetosti, tesnobi, zlahka se ustrašijo in težko umirijo. Vzrok za to, so lahko hitri porodi.

2. Odpravlja težave porodne izkušnje

Zelo pomaga dojenčkov, ki imajo težave zaradi travmatične porodne izkušnje, težave z mišično-skeletnim sistemom, sprosti fizično nelagodje ter odpravlja neravnovesja.

3. Kolike, krči, zaprtje, refluks ter prebavne težave

Terapija je pri starših najbolj priljubljena za odpravljanje prebavnih težav, saj se je izkazala za izredno uspešno.

Ponavadi so prvi izziv za starše in dojenčka kolike. Problemi se običajno pokažejo v prvih nekaj tednih po rojstvu in v nekaterih primerih vztrajajo do šestih mesecev starosti. Ker dojenčki rastejo in se njihov prebavni sistem še razvija in zori, njihovi problemi s kolikami običajno izginejo s časom.

Bownova terapija za dojenčke pomaga skrajšati čas, potreben za ureditev dojenčkovega prebavnega sistema.

 Kakšni so simptomi kolik?

– dolgotrajen jok brez olajšanja

– razdražljiv, jezen in zaskrbljen dojenček

– napihnjen in trd trebušček

– veliko vetrov in plinov

– težave s spanjem

– rdeč obraz

– upognjena kolena

– držanje pesti

– simptomi se pojavijo ob istem času dnevno

– simptomi lahko izginejo tako hitro, kot so prišli, čemur sledi še več joka

4. Nemirni in jokajoči dojenčki

S terapijo pomagamo živčnemu sistemu dojenčka, da se ponovno uravnovesi. Dojenček se začne počutit bolj udobno ter se nemudoma umiri. To dojenčku pomaga, da spi globlje in dlje, kar je dobro tudi za starše.

5. Druge težave:

– težave pri dojenju

– dihalne težave (bronhitis, prehladi, laringitis, astma)

– ekcemi, izpuščaji

– nespečnost

– neporavnana hrbtenica zaradi poroda

– omejitve v vratu

– okvara kolkov

– zobje (težave pri izraščanju zob, škrtanje z zobmi)

– vnetje ušes

– hiperaktivnost, težave s pozornostjo

– uhajanje urina (otroci)

Kakšni so učinki terapije?

Najpogostejši učinki terapije so:

– polnjenje plenic brez napora

– miren dojenček

– boljše spanje

– smeh

– jok se preneha

PA ŠE NEKAJ!

Ker sta mamica in dojenček v prvem letu po rojstvu močno povezana, dojenček zelo hitro zazna mamičina čustva in se nanje instinktivno odzove. V nekaterih primerih je zato priporočljivo, da pride na terapijo tudi mamica.

Učinek Bownove terapije je globoka čustvena in telesna sprostitev, ki jo oba, tako mamica kot dojenček zelo potrebujeta.

Izkušnje so pokazale, da imajo mamice po terapiji manj problemov z dojenjem in poporodno depresijo.

Mamice in očki, pokličite na telefonsko številko 031 581 835 in se naročite na bownovo terapijo za dojenčke. Z veseljm pomagam vašemu dojenčku se rešiti tegob, ki ga pestijo.

© 2018 Bowtech – Vse pravice pridržane